Co jíst, kdy a kolik? To jsou otázky, na které zde můžete nalézt odpovědi.

Nejprve začneme základními složkami našeho jídelníčku

Maso - vysoce  kvalitní bílkovina, obsahuje mnoho důležitých živin

  • vysoce kvalitní bílkoviny
  • vitamin D
  • vitaminy skupiny B (hlavně B12)
  • mikroživiny jako železo, zinek a selen

Maso je tedy součástí zdravé a vyvážené stravy. Při zdravé výživě a vyvážené stravě, je třeba uvážit, jaký druh masa je pro vás ten nejvhodnější. Důležitým bodem je rozhodně konzultace s odborníkem, který vám doporučí druh, množství i způsob přípravy masa tak, aby se pro vás tato základní potravina stala přínosem.

Zelenina - čerstvá, konzervovaná, zmrazená

Zeleninu na trhu koupíte buď čerstvou, konzervovanou nebo hluboce zmrazenou. Každá možnost má své výhody. Obecně převažuje samozřejmě názor, že čerstvá zelenina je nej.  Kolik zeleniny jíst ? Denně byste měli jíst a doporučený příjem je: 3 porce zeleniny denně.

Čerstvá zelenina - tento druh zeleniny dodá jídlu chuť a barvu. Pro maximální výživný prospěch je důležité, aby se jedla, jak jinak než čerstvá.

Konzervovaná zelenina - tento druh zeleniny má nejdelší trvanlivost. Cílem je jak jinak, než zachování textury a hladiny živin zeleniny na maximu.

Zmrazená zelenina - mrazí se  v čerstvém stavu ihned po sklizni, nebo během několika málo hodin. Zelenina je hluboce zmrazená a zachovává si původní čerstvý stav. Zmrazenou zeleninu si tak můžete užívat po celý rok. Má delší trvanlivost a problém nebudete mít ani s uskladněním.

Další složky našeho jídelníčku:

  • bílkoviny
  • melasa
  • mléko
  • tuky
  • voda

Pochoutky pro každou příležitost

Znáte to, během dne a hlavně večer u televize nás přepadá pocit chuti na něco dobrého. Nedávejte si oplatku ani smažené brambůrky, máme pro vás návrh na mnohem lepší a zdravější pochoutku.

Můžeme jen doporučit:

  • sušené mořské plody
  • sušené hovězí maso
  • sušené ovoce a sušenou zeleninu